انواع دیگ بخار
دیگ بخار را با توجه به طبقهبندیهای گوناگون میتوان در دستههای مختلف جای داد. دیگ بخار از نظر ظاهری در دو نوع دیگ بخار عمودی و دیگ بخار افقی وجود دارد. از نظر نوع لوله نیز در دو دسته لوله آتشی و لوله آبی قرار میگیرد. این تقسیم بندی بر اساس نسبت حرکت شعله مشعل و جریان آب در داخل لولهها انجام شده است. در لولههای آتشخوار شعله حاصل از احتراق سوخت مشعل درون لولهها به گردش در میآید و به آب درون محفظه یا بویلر را حرارت میدهد.
در لولههای آبی اما آب درون لولهها جریان مییابد و شعلههای آتش درون دیگ به لولهها و آب درون آن حرارت میدهند. دیگ بخار از نظر مسیر شعله نیز در انواع تکپاس، دوپاس و سهپاس تولید میشود. در یک تقسیمبندی دیگر دیگهای بخار از نظر ساختمان انتهایی آنها با دو نوع دیگ بخار خشک و دیگ بخار مرطوب تقسیم میشوند. همچنین دیگهای بخار را از نظر سوخت مصرفی برای مشعل آنها میتوان در دستههای مختلف جای داد.
مشخصات فنی دیگ بخار فولادی
جنس بدنه بویلر فولادی از فولاد با ضخامتهای متفاوت است که با توجه به نوع مصرف و نیاز مشتری تغییر میکند. لولههای آتشخوار این دیگ بدون درز ساخته میشوند تا بالاترین راندمان را ایجاد نمایند. همچنین بر روی بدنه نیز عایقکاری جهت حفظ حرارت و افزایش راندمان انجام میشود. برای نصب و حمل و نقل آسان دیگ باید شاسی متناسب با آن تعبیه گردد.
استانداردهای محل نصب دیگ نیز باید به خوبی رعایت شود. درباره مواردی همچون ورق و لوله، الکترود مصرفی، نوع اتصال قطعات و اصول عایقبندی دستگاه باید مطابق استانداردهای تعیین شده عمل شود. دیگ بخار شرکت بویلر ایران با پیشرفتهترین تجهیزات و رعایت کامل استانداردهای فنی اقدام به تولید مرغوبترین و کارآمدترین انواع دیگ بخار فولادی مینماید.
مزایای دیگ بخار فولادی
دیگ بخار فولادی در مقایسه با نمونه چدنی آن مزیتهایی دارد که به مواردی از آن اشاره خواهیم کرد. یکی از مهمترین امتیازات دیگ بخار فولادی شاید سهولت نصب و راهاندازی آن باشد که در مقایسه با دیگ بخار چدنی هزینه پایینتری به همراه دارد. با تغییر ضخامت دیگ فولادی میتوان ظرفیتهای مختلف آن را تولید کرد.
مقایسه دیگ بخار فولادی و دیگ بخار چدنی
دیگ فولادی به دلیل نحوه ساخت آن که به طور کامل در کارخانه انجام میشود حمل و نقل دشوارتری نسبت به دیگ چدنی دارد هرچند هزینه نصب دیگ چدنی به دلیل آن که در محل انجام میگیرد بیشتر است. البته قیمت تمام شده دیگ چدنی هم پایینتر است. از سوی دیگر فشار کاری، بازده حرارتی، راندمان و طول عمر دیگ فولادی بیشتر از دیگ چدنی است.
همچنین ضخامت دیگهای چدنی به دلیل وجود پرههای آن دارای محدودیتی است که اجازه ساخت دیگهای بزرگ را نمیدهد. به این ترتیب تنها در کارهای کوچک میتوان از دیگ چدنی استفاده کرد و دیگ فولادی برای هر مقیاسی کاربرد دارد. مسئله دیگری که راندمان دیگهای فولادی را در مقایسه با دیگ چدنی بالا میبرد این است که دیگ فولادی رسوب کمتری میگیرد.
دیگ بخار فولادی چه کاربردهایی دارد؟
دیگ بخار فولادی در صنایع مختلف و همچنین در ساختمان نقش اساسی ایفا میکند. در صنعت ساختمان برای ایجاد سیستمهای سرمایش و گرمایش مرکزی از دیگ بخار استفاده میشود. با توجه به حجم ساختمان ظرفیت این دیگها متفاوت خواهد بود. در ساختمانهای کوچکتر دیگ بخار فولادی را در موتورخانه ساختمان و در پایینترین طبقه قرار میدهند.
در ساختمانهای بزرگتر و مجتمعهای عظیم موتورخانه در فضایی خارج از ساختمان تعبیه میشود. اما استفاده از دیگ بخار فولادی به صنعت ساختمان محدود نمیشود. در صنایع غذایی و صنایع داروسازی نیز از این دستگاه بهره میگیرند. البته کارایی آن در این صنایع متفاوت است. نیروگاههای حرارتی و صنایع نفت و گاز نیز از دیگ بخار فولادی در ساختار خود استفاده میکنند.
ویژگیهای دیگ بخار فولادی مرغوب
استحکام و سادگی ساختمان دیگ بخار برای تضمین عملکرد طولانی مدت آن اهمیت بالایی دارد. همچنین باید از بهترین مواد برای ساخت بدنه و تجهیزات استفاده شود و تمام مراحل ساخت مطابق استاندارد انجام گیرد. شرکت بویلر ایران از بهترین متخصصان و نیروی کار ماهر جهت ساخت دیگ بخار فولادی با ظرفیتهای مختلف بهره میبرد. طراحی دیگ باید به گونهای باشد که گردش آب در دیگ را تضمین کند و گرما را به طور یکنواخت توزیع کند به گونهای که حجم آب در تمامی نقاط دمای یکسانی داشته باشد. سطح حرارتی بالا نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.