مشعل چیست؟
مشعل صنعتی برای ایجاد شعلههای قوی در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این مشعلها معمولاً از گاز یا سوختهای مایع مانند نفت، گازوئیل یا گاز طبیعی برای ایجاد شعله استفاده میکنند. آنها معمولاً در صنایعی مانند نفت و گاز، شیمیایی، فولاد، آلومینیوم و سایر صنایع استفاده میشوند.
وظیفه مشعل
وظیفه اصلی مشعل صنعتی، تأمین گرمایش است و بیشترین مصرف آن در موتورخانهها و بویلرها است. گرمایش در مشعل صنعتی با پاشش سوخت و ترکیب آن با هوا و جرقه ایجاد میشود و بهصورت شعله به درون دیگ هدایت میشود.
یکی از وظایف اصلی مشعل صنعتی، تأمین گرمایش در کورهها و دیگهای چدنی و فولادی است. مدل مناسب مشعل صنعتی براساس ظرفیت حرارتی دیگ یا کوره انتخاب میشود. معمولاً ظرفیت حرارتی انواع مشعل حدود 20 درصد بالاتر از ظرفیت حرارتی دیگ یا کوره در نظر گرفته میشود تا احتمال احتراق ناقص را کاهش دهد. ظرفیت روی پلاک مشعل های صنعتی همان ظرفیت نامی است که معمولاً براساس کیلووات یا کیلوکالری در ساعت بیان میشود. کنترل روشن و خاموش شدن مشعل صنعتی معمولاً توسط ترموستات روی دیگ یا خط لوله آب گرم انجام میشود.
انواع مشعل
1.مشعل گاز سوز
2.مشعل گازوئیل سوز
3.مشعل دوگانه سوز
4.مشعل مازوت سوز
5.مشعل سوخت جامد
مزایا و معایب مشعل صنعتی
مشعل های صنعتی و انواع آنها از ابزارهای اساسی در صنایع مختلف مانند نفت و گاز، پتروشیمی، صنایع غذایی و… میباشند. این مشعلها دارای مزایا و کاربردهای متعدد، از جمله موارد زیر هستند:
حرارت: مشعل صنعتی برای ایجاد حرارت در فرآیندهای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. این حرارت برای انجام عملیات مختلف مانند جوشکاری، پختوپز، خشککردن و… استفاده میشود.
نور: برخی از انواع مشعل صنعتی برای ایجاد نور در محیطهای تاریک و یا برای روشنایی محیطهای کاری استفاده میشوند.
انتقال انرژی: از دیگر کاربرد مشعلهای صنعتی انتقال انرژی به مواد خام و یا محصولات نهایی است. این انرژی میتواند برای تبدیل مواد خام به محصولات نهایی و یا برای انجام فرآیندهای شیمیایی و فیزیکی مورد استفاده قرار گیرد.
کاهش آلودگی: برخی از مشعلهای صنعتی برای احتراق پاک و کاهش آلودگی محیط زیست استفاده میشوند.
کارایی بالا: انواع مشعلهای صنعتی کارایی بالا و عمر طولانی دارند که از آنها برای استفاده مداوم و مدت زمان طولانی میتوان استفاده کرد.
بهطور کلی، از مشعل صنعتی برای ایجاد حرارت، نور، انرژی و کاهش آلودگی در صنایع مختلف استفاده میشود و از اهمیت بسیاری برخوردار هستند.
اجزای تشکیلدهنده مشعل صنعتی
مشعل صنعتی از اجزای مختلفی تشکیل شدهاند شامل موارد زیر میشوند:
بدنه مشعل: قسمت اصلی و بیرونی مشعل شامل مواد مقاوم به حرارت و فشار میباشد.
برنر: قسمتی از مشعل سوخت را به داخل مشعل منتقل میکند و در آن احتراق میشود.
سوخت: سوخت مورد استفاده در انواع مشعل صنعتی گاز طبیعی، گاز مایع، نفت خام یا سوختهای دیگر هستند.
هوا: هوای مورد نیاز برای احتراق سوخت در مشعل.
سیستم کنترل: یک سیستم جهت کنترل و تنظیم میزان سوخت و هوا در مشعل استفاده میشود.
سیستم ایمنی: تجهیزات ایمنی برای جلوگیری از وقوع حوادث در مشعلهای صنعتی استفاده میشوند، از جمله سوئیچها، واحدهای حفاظتی و سایر تجهیزات مرتبط.
دماسنج: دستگاهی برای اندازهگیری دما در داخل مشعل صنعتی استفاده میشود.
سیستم خنککننده: برای کنترل و کاهش دمای مشعل و جلوگیری از افزایش حرارت زیاد استفاده میشود.