مشعل موتورخانه چیست؟
مشعل صنعتی وسیله ای مکانیکی است که با ترکیب هوا و سوخت هایی نظیر گاز، گازوئیل و مازوت، انرژی سوخت را به انرژی حرارتی تبدیل می کند و یکی از اصلی ترین تجهیزات موتورخانه می باشد.
عوامل اصلی تشکیل شعله در مشعل صنعتی شامل هوا، سوخت و جرقه می باشد که هر یک از این عوامل اگر وجود نداشته باشند شعله تشکیل نمی شود. تامین هوا در انواع مشعل ها می تواند از نوع طبیعی یا اجباری باشد.
انواع مشعل موتورخانه
1.مشعل موتورخانه گاز سوز
2.مشعل موتورخانه گازوئیل سوز
3.مشعل موتورخانه دوگانه سوز
4.مشعل موتورخانه مازوت سوز
5.مشعل موتورخانه سوخت جامد
1.مشعل گازسوز موتورخانه
مشعل گاز سوز از پرکاربردترین نوع مشعل ها می باشند که در تاسیسات مکانیکی و موتورخانه مورد استفاده قرار می گیرند. سوخت مصرفی انواع مشعل گازی آنها گاز طبیعی یا همان گاز شهری می باشد. هوای مورد نیاز احتراق و پرتاب شعله در مشعل گازسوز توسط یک فن گریز از مرکز یا ونتیلاتور تامین می شود که موتور این فن می تواند از نوع تک فاز یا سه فاز باشد. کنترل هوا در مشعل گازسوز توسط دمپر صورت می گیرد که در مشعل های کوچک از نوع دستی و در مشعل های بزرگ از نوع موتوری می باشد که توسط سروو موتور کنترل می شود.
2.مشعل گازوئیل سوز موتورخانه
در مشعل های گازوئیل سوز، اشتعال بوسیله ترکیب هوا با گازوئیل صورت می گیرد. در مشعل های گازوئیلی الکتروموتور علاوه بر، به حرکت در آوردن فن سانتریفیوژ و تامین هوای مورد نیاز احتراق در مشعل، وظیفه به گردش در آوردن شفت پمپ گازوئیل و انتقال سوخت را نیز بر عهده دارد. پمپ گازوئیل مشعل های گازوئیلی از نوع دنده ای فشار قوی می باشد. در این مدل ابتدا سوخت پس از عبور از فیلتر گازوئیل توسط شیر برقی کنترل می شود و در نهایت توسط نازل از حالت مایع به صورت پودر تزریق می شود و به همین جهت به آنها مشعل های جت فشاری یا پودر کننده فشار قوی تفنگی نیز می گویند.
اجزای مشعل موتورخانه گازوئیلی
-فیلتر
-پمپ گازوئیل
-شیر برقی
-نازل
-الکتروموتور
-فن سانترفیوژ دمنده هوا
-دمپر تنظیم هوای ورودی
-سنسور کنترل شعله
-رله تنظیم سوخت
3.مشعل موتورخانه دوگانه سوز
مشعل های دوگانه سوز موتورخانه قابلیت تولید گرما هم با سوخت گاز طبیعی و هم با سوخت مایع یا همان گازوئیل را دارند. در این نوع از طریق کلید قرار گرفته روی بدنه می توان سوخت مصرفی را انتخاب کرد. در مناطقی که قطعی گاز وجود دارد می توان برای جلوگیری از عدم قطعی گرمایش از مشعل های دوگانه سوز استفاده کرد. این تجهیزات در پالایشگاه ها برای تامین گرمایش بویلرها قابل استفاده هستند تا در زمانی که حجم گاز تولید شده زیاد است، از سوخت گاز برای تامین گرمایش و در زمانی که تولید مواد نفتی همچون گازوئیل و مازوت بیشتر است، از این مدل جهت تامین گرمایش استفاده شود.
4.مشعل موتورخانه مازوت سوز
اساس کارکرد مشعل صنعتی مازوت سوز موتورخانه همچون انواع مشعل گازوئیلی می باشد و سوخت مصرفی آن مایع است. نوع مازوت سوز عمدتا در واحدهای پالایشگاهی برای تامین گرمایش بویلرها و کوره ها مورد استفاده قرار می گیرند. سوخت نیز همان مازوت یا نفت کوره می باشد که جز محصولات نفتی پالایشگاه ها است.
5.مشعل موتورخانه جامد سوز
انواع مشعل های صنعتی جامد سوز موتورخانه برای ایجاد گرمایش توسط سوخت های جامد نظیر چوب، زغال سنگ، زغال کک، خاک اره و غیره مناسب می باشند. مدل جامد سوز در زمان های گذشته مورد استفاده قرار می گرفت و با فراوانی سوخت های مایع نظیر گازوئیل و نفت یا گاز استفاده از آنها بسیار محدود شد. استفاده از سوخت جامد برای مواردی که امکان دسترسی به سوخت گاز یا گازوئیل مهیا نباشد صورت می گیرد.