عملکرد دی اریتور در دیگ بخار
دیگ بخار از اجزای مختلفی تشکیل شده است که در بخش اجزای تشکیلدهنده دیگ بخار به طور کلی به آن پرداختیم. حال قصد داریم شما را با واژه چیستی دی اریتور و نحوه عملکرد و کاربرد آن در دیگ بخار آشنا کنیم. درواقع دی اریتور یک قطعه یا تجهیزی است که گازهایی چون اکسیژن و دی اکسید کربن و گازهای حل شده در آب مصرفی بویلر را حذف میکند.
گازها توسط دی اریتور چگونه حذف میشوند؟
عمل حذف گازها طبق دو اصل علمی انجام میشود. اصل اول را بر پایه قانون هنری میدانیم بر این محتوا که او معتقد است با کاهش فشار، حلالیت گازها در محلول هم کم میشود. این قانون به مقدار گازی که در مقدار حجم معین از یک مایع در دمای ثابت حل شود اطلاق میشود. این شیمیست مطالعاتی را مورد آزمایش قرار داد و شرط پیروی از این قانون این است که میان گاز و مایع واکنش شیمیایی رخ ندهد. همانطور که گفته شد با واکنش گازها در آب موجود در بویلر واکنش صورت میگیرد و اسیدکربنیک از واکنش حاصل میشود و محصول نهایی است که خوردگی را افزایش میدهد.
دومین اصل علمی به قوانین حاکم بر رابطه بین حلالیت گاز ودما برمیگردد. در واقع بر این پایه است که با افزایش دمای محلول و رسیدن به دمای اشباع حلالیت گاز در محلول کاهش پیدا میکند. پس دریافتید که دی اریتورها از این دو قانون اساسی برای حذف اکسیژن و کربندیاکسید موجود در آبها استفاده میکنند.
کاربرد دی اریتور بویلر
دی اریتورها دو کاربرد مهم را شامل میشوند :
هوازدایی از آب ورودی به دیگ بخار
پیش گرم کردن آب ورودی به دیگ بخار
انواع دی اریتور
دی اریتور بویلر به دو دسته تقسیمبندی میشود : ۱- دی اریتور سینیدار ۲- دی اریتور اسپریشونده که با توجه به نوع بویلری که در صنایع دارید و طبق نیازات آن دی اریتور متناسب با دستورکار خود را تهیه میکنید. برای انتخاب درست در این زمینه پیشنهاد است با انواع دیگ بخار آشنا شوید تا به روشی موثر دستیابی پیدا کنید.
1.دی اریتور سینیدار :
اگر به شکلی از این دی اریتور بویلرها توجه کنید میبینید که بالای مخزن آن بخشی به صورت گنبندی شکل وجود دارد که هوازدایی میکند. به این صورت که آب دیگ بخار وارد بخش عمودی هوازدایی یا همان بخش گنبندی میشود و از روی سینیهای منفذ دار به سمت پایین جریان و روانه پیدا میکنند، در سمتی که هوازدایی میشود بخار فشار پایین این عمل را انجام میدهد و از پایین سینیهای منفذ دار وارد شده و از طریق منافذ موجود به سمت بالا راه مییابد.
بخار حاصل گازهایی که در آب حل شدهاند را جدا میکند و از طریق شیر تخلیه خروج مییابند. اگر طی این فرآیند مایع بازیابی شود به سمت مخزن افقی در پایین جریان مییابد و از آنجا راهی بویلرهای تولید بخار میشود. اگر این شیر خروجی به طور کامل باز نشود باعث اختلال در عملکرد و دی اریتور ناقص عمل میکند که سبب میشود مقداری اکسیژن نیز همراه با آب وارد بویلر شود.
2.دی اریتور اسپریشونده :
به طور کلی این نوع از دی اریتور بویلر به صورتی طراحی شده که متشکل از یک بخش درام افقی برای پیش گرم کردن، یک بخش هوازدایی، یک صفحه که دو بخش قبلی را از هم جدا میکند. در این دی اریتور بخار کم فشار توسط اسپریهایی که ته درام قرار گرفتهاند وارد میشوند.
چرا از دی اریتور استفاده میشود؟
طبق آنچیزی که در مباحث بالا گفته شد به این نتیجه رسیدیم که فرآیند حذف گازهای حلال در آب برای جلوگیری از عمل خوردگی امری ضروری و مهم است. دی اریتور بویلر نیز همین عملکرد را دارد، که مقدار گازهای ورودی به آب را تا جایی امکان دارد کاهش دهد. طبق مطالعات انجام شده مشخص است که اکسیژن و کربن دی اکسید دو نوع گازی هستند که عمل خوردگی را تسریع میبخشند و این امر موجب فرسودگی و از بین رفتن بدنه و قطعات فلزی میشوند. از دی اریتورها معمولا برای حفاظت از دیگهای بخار در برابر خوردگی توسط گازهای حلال در آب استفاده میشود.