بویلر روغن داغ چیست؟
بویلر روغن داغ یک نوع سیستم گرمایشی است که در آن از روغن به عنوان سیال انتقال گرما استفاده میشود. این سیستم شامل یک دیگ و لولههای مارپیچ حاوی روغن است. گرمای ایجاد شده از طریق احتراق توسط این لولهها جذب شده و سبب افزایش دمای روغن میشود. بدین ترتیب بدون نیاز به افزایش فشار و ایجاد یک سیستم تحت فشار میتوان به دمای بالا رسید. اما در دیگر سیستمهای گرمایشی مانند بویلر بخار و آب گرم برای دستیابی به دماهای بالا، نیاز به طراحی یک سیستم تحت فشار است.
بویلر روغن داغ از چه اجزایی تشکیل شده است؟
اجزای اصلی بویلر روغن داغ شامل یک پوسته و یک کویل مارپیچ است. روغن با استفاده از پمپ در کویل مارپیچ جریان پیدا میکند. به کمک احتراق حاصل از یک مشعل روغن درون لولههای مارپیچ کویل گرم میشود. به صورت کلی، یک بویلر روغن داغ از بخشهای زیر تشکیل شده است:
پوسته و بدنه
کوئل های حرارتی
درب ها و پایه ها
پمپ
سنسورها
نشانگرهای دما و فشار
شیرهای خروجی ورودی روغن
مشعل
ترموستات
منبع ذخیره روغن
پمپ پرکن خط
تابلو و مدار فرمان
تجهیزات کنترلی
شیرآلات و اتصالات
بویلر روغن داغ چه کاربردی دارد و به چه منظور استفاده می شود؟
در روشهای سنتی برای گرم کردن مواد مورد نظر، معمولا آنها را در یک ظرف با آلیاژ مناسب قرار داده. و زیر آن را گرم می کردند. اما همیشه امکان انجام این کار وجود ندارد، به ویژه زمانی که مواد خود قابل اشتعال باشند. به همین دلیل روشهای انتقال حرارت غیر مستقیم ابداع شدند. که در آنها از یک سیال یا گاز استفاده میشود.
در بسیاری از سیستم های گرمایشی صنعتی، از آب و بخار به عنوان حامل گرما استفاده شده است، اما این روش چندان ایمن نیست. و به علت نیاز به کار در فشار بالا هزینه زیادی دارد. به همین دلیل یکی از مهمترین کاربردهای بویلر روغن داغ در صنایعی است که انتقال حرارت به صورت غیر مستقیم انجام میشود. به کمک این سیستم میتوانید مواد مورد نظر خود را تا دمای بالای 400 سانتی گراد به صورت غیر مستقیم حرارت دهید. جهت گرمایش مواد اشتعال زایی مانند نفت خام و گاز طبیعی از بویلر روغن داغ استفاده میشود.
محل استفاده از بویلر روغن داغ
بویلر روغن داغ در مکان هایی که به شبکه گاز متصل نیستند، یک سیستم گرمایشی محبوب محسوب میشود. همچنین گرم و روان کردن مواد نفتی سنگین در مخازن، گرمایش غیر مستقیم کوره های عظیم پخت صنعتی و ساخت گرمایش برای مراحل چاپ در چاپخانه های وسیع و به کارگیری در خشک کن های صنعتی از جمله موارد کاربرد بویلر روغن داغ است.
مزایای بویلرهای روغن داغ
علاوه بر فشار کاری پایین تر، استفاده از روغن داغ به جای آب و بخار در دماهای بالا، مزایای دیگری نیز دارد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد.
-در فشار جو تا 350 درجه سانتی گراد. (سیستم فقط دارای فشاری است که توسط پمپ روغن کاری ایجاد می شود و از حداکثر 5 بار بیشتر نیست)
-روغن حرارتی باعث ایجاد خوردگی در تاسیسات و لولههای مارپیچ دیگ نمی شود.
-دیگ دچار مشکل کلسیفیکاسیون نمیشود. بسیاری از دیگهای بخار سالانه حذف می شوند. این امر عمدتا به این دلیل است که با افزایش دمای آب، برخی از یون های کلسیم و منیزیم در آب با افزایش دما رسوب خود را ادامه می دهند. بنابراین این کلسیفیکاسیون ها به دیواره داخلی دیگ می چسبند.
-هیچ نوع تهویهای برای روغن حرارتی نیاز نیست.
-در زمستان و در شرایط آب و هوایی طبیعی، تاسیسات آن دچار یخ زدگی نمی شود.
-میتوانید در دماهای مختلف تا 350 درجه سانتی گراد از این سیستم استفاده کنید. با این وجود، در صورت افزایش دما هیچ وقت فشار کاری در دیگ بیشتر نمیشود.
-آب داغ، آب جوش و یا بخار را می توانید. در صورت لزوم به روش غیر مستقیم و با استفاده از این روغن تولید کنید.
-باعث رسوب در محل نصب نمی شود، باعث ایجاد سنگ نمی شود و از تشکیل خوردگی جلوگیری می کند.
-سیستم گرمایش دیگ روغن داغ بر خلاف دیگ بخار به یک اپراتور بویلر آموزش دیده نیاز ندارد.
-ایمنی بویلر روغن داغ بیشتر از دیگ بخار است و کارایی بیشتری دارد.
-امکان تنظیم درجه حرارت آن راحتتر است و زمان کمتری برای رسیدن به دمای مورد نیاز در مقایسه با بویلرهای بخار لازم دارد.
بویلر روغن داغ چگونه کار میکند؟
طرز کار بویلر روغن داغ به این صورت است که دمای روغن موجود در لولههای مارپیچ. از طریق گرمای ایجاد شده از احتراق مشعل بالا میرود. و در نتیجه گرما به مقصد مورد نظر منتقل می شود. در صورتی که به دمای بسیار بالایی نیاز داشته باشید، می بایست از روغن های حرارتی مخصوص استفاده شود. این سیستم به صورت یک حلقه بسته عمل میکند و روغن های حرارتی در داخل لوله ها گردش می کنند. توجه داشته باشید انتقال گرما باید به صورت یکنواخت. و یکسان به لولههای مارپیچ حاوی روغن منتقل شود. در غیر این صورت، دمای روغن به طور موضعی دچار افزایش بسیار زیاد می شود.