مشعل چیست؟
دستگاهی است که با ترکیب مقدار معینی هوا با سوخت در یک فضای ایمن، انرژی سوخت را به انرژی گرمایی تبدیل میکند در اثر این احتراق مقداری گاز نیز تولید میشود. این انرژی تولید شده توسط دو روش جابهجایی و تشعشع به محیط اطراف انتقال داده میشود.
یکی از بزرگترین استفادههای مشعل در صنعت گرمایش به عنوان موتور احتراق بویلرها است همچنین در انواع دیگها، مشعلهایی با ظرفیت کاری متفاوت استفاده میشود.
انواع مشعل
1.مشعل گازسوز
این مشعل برای احتراق گاز طبیعی طراحیشده است. شیر برقی، سوخت لازم این مشعلها را کنترل میکند و یک دمنده، هوای لازم برای احتراق را تأمین مینماید.
2.مشعل گازوئیلسوز
در مشعلهای گازوئیلی کوچک، الکتروموتور علاوه بر به حرکت درآوردن فن هوادهی، وظیفهی چرخش محور پمپ گازوئیل مشعل را نیز بر عهده دارد.
اما در مشعلهای بزرگ گازوئیل سوز، الکتروموتور مجزایی برای کوپل شدن با پمپ گازوئیل مشعل تعبیه میگردد.
3.مشعل مازوتسوز
در این مشعلها، فرایند پودر کردن سوخت توسط نازل و با الگوی خاصی انجام میشود. جریان سوخت پودر شده باید در محدوده زاویه خاصی از نازل خارج گردد و توزیع قطرات سوخت در آن یکنواخت باشد.
4.مشعل دوگانهسوز
درصورتیکه مشعلی با بیش از یک نوع سوخت کار کند، به آن دوگانهسوز میگویند. عموماً مشعلهای دوگانهسوز با گاز و گازوئیل کار میکنند.
5.مشعل جت فشاری
مشعل جت فشاری بسیار قابل اطمینان بوده، تعمیر و نگهداری آن آسان، و نازلهایش ارزان میباشد. در این مشعل، سوخت باید فشرده شود و از یک نازل عبور کند تا به پودر تبدیل شود. سپس با هوا مخلوط گردیده و موجب احتراق شود.
6.مشعل هوا/بخار اتمی شده
در این نوع مشعل، در مقایسه با مشعلهای جت فشاری، سوخت با فشار کمتری به درون نازل میرود. هوای فشرده یا بخار هم به درون نازل وارد میشود. سپس سوخت و هوا درون نازل بهخوبی با هم مخلوط شده و یک سوخت اتمیزه شده ایجاد میگردد. این مشعل به صورت ساده و پایا کار میکند.
7.مشعلهای روتاری کاپ
این مشعلها عملکرد پایداری دارند و تغییر در ویسکوزیته سیال، تأثیر چندانی بر آنها ندارد. اما گرانقیمت هستند و عملکرد پیچیدهای دارند.
8.مشعلهای فشار پایین اتمی شده
این مشعل، هزینه نسبتاً کمی دارد و بسیار پایدار است. همچنین میتواند حجم زیادی از سوخت را مشتعل کند. اما اتمیزه کردن سوخت را بهخوبی انجام نمیدهد و بیشتر مناسب کورههای خیلی بزرگ و خیلی داغ است.
نازل سوخت مشعل
نازل موظف است سوخت را در مشعل بپاشد. نازلها انواع مختلفی دارند که بر اساس نوع و ظرفیت مشعل، مورد استفاده قرار میگیرند. نازلها را بر اساس شکل، زاویه پاشش، و الگوی آن، دستهبندی میکنند. نازل مناسب را باید بسته به طرح کوره حرارتی و طراحی مشعل، انتخاب نمود.
اجزاء و قطعات مشعل
در ادامه، اجزاء و قطعات مشعل را فهرست کرده و وظایف هریک از آنها را بهاختصار شرح خواهیم داد:
-شیر قطع کننده دستی: وظیفه قطع و وصل نمودن گاز را بر عهده دارد.
-فیلتر: وظیفه این قطعه، همانطور که از نامش پیدا است، فیلتر نمودن ناخالصیهاست.
-شیر برقی: مسیر عبور گاز را باز و بسته میکند.
-ترانس جرقه: از ولتاژ پایین، ولتاژ بالا ایجاد میکند.
-الکترود جرقه: ایجاد جرقه و روشن کردن مخلوط هوا و سوخت بر عهده این قطعه است.
-شعله بین: تشکیل شعله را تشخیص میدهد.
-رله کنترلی: قلب و رهبر مرکزی مشعل است و تمام تصمیمات اصلی در این قسمت گرفته میشود.
-پرشر سوئیچ گاز: فشار گاز را کنترل میکند.
-پرشر سوئیچ هوا: میزان جریان هوا را کنترل میکند.
-فن و الکترو موتور: هوای لازم را برای احتراق داخل دیگ میدمد.
-دمپر تنظیم هوا: کاربرد این قطعه، تنظیم مقدار هوای لازم برای احتراق کامل است.
-شعلهپخشکن: در قسمت جلوی مشعل قرار دارد و نوع شعله ایجادشده در محفظه احتراق را تنظیم میکند.
-نشتیاب: وضعیت نشتی شیرهای برقی را بررسی میکند.