دیگ روغن داغ چیست؟
بویلرهای روغن داغ در صنعت به عنوان یکی از سیستم های گرمایشی شناخته شده می شوند که در آن ها از روغن به عنوان سیال انتقال گرما استفاده می کنند. اصلی ترین شناسه های این سیستم یک دیگ و لوله های مارپیچ حاوی روغن می باشد.
بویلر ها روغن را به وسیله ی مشعل های موجود به فشار و دمای مورد نظر می رسانند. بدین ترتیب بدون نیاز به زیاد کردن فشار می توانیم به دمای دلخواه برسیم. از این دستگاه در هر صنعتی که نیاز است دما را بیشتر از دیگ آب بالا ببریم می شود استفاده کرد. همچنین یکی از مهم ترین ویژگی هایی که بویلر ها دارند این است که می توانند برای انتقال حرارت و گرما تا حداکثر دمای ۳۵۰ درجه سانتیگراد در فشار پایین استفاده شوند.
اجزای بویلر روغن داغ
قسمت های اصلی تشکیل دهنده ی دیگ روغن داغ در اصل شامل یک دیگ، لوله های مارپیچ، روغن و کویل مارپیچ است؛ روال به کار گیری این اجزا با یک دیگر بدین صورت است که روغن با استفاده از پمپ در کویل مارپیچ به جریان می افتد. سپس به کمک مشعل ها روغن درون لوله ها گرم می شود. البته بویلر داغ از اجزا دیگری نیز تشکیل شده است:
پوسته و بدنه
کوئل های حرارتی
درب ها و پایه ها
پمپ
سنسورها
نشانگرهای دما و فشار
شیرهای خروجی ورودی روغن
مشعل
ترموستات
منبع ذخیره روغن
پمپ پرکن خط
تابلو و مدار فرمان
تجهیزات کنترلی
شیرآلات و اتصالات
انواع بویلر روغن داغ
دیگ های روغن داغ در صنعت به دو گروه افقی و عمودی تقسیم می شوند. هر یک از این مدل ها را باید با توجه به شرایط محیط، ظرفیت، فضای کارگاه، انتخاب کرد. معمولا بویلر های افقی در کارگاه هایی با ظرفیت کم و فضای محدود استفاده می شود؛ ولی دیگ های عمودی در صنایع بزرگی همانند پتروشیمی ها، نیروگاه های برق و… کاربرد دارند. همچنین بویلر ها را می توان بر اساس نوع سوخت مشعل نیز دسته بندی کرد که در این صورت به گروه های گازوئیل سوز، گاز سوز و چند گانه سوز تقسیم می شوند.
کاربرد دیگ روغن داغ
در صنعت همیشه یک مشکل برای گرم کردن مواد به صورت مستقیم وجود داشته است؛ بعضی مواد که خود قابل اشتغال هستند را اگر در برابر شعله ی مستقیم قرار بدهیم باعث آتش سوزی میشود. صنعتگران و مهندسان برای حل این مشکل به ساخت ابزاری به اسم دیگ روغن داغ روی آوردند تا بتوان مواد را به صورت غیر مستقیم گرم کرد.
در بیشتر سیستم های گرمایشی به علت مقرون به صرفه بودن از آب و دیگ بخار آب استفاده می کنند؛ اما این روش برای موادی همچون نفت و دیگر سیال های شبیه به نفت زیاد کاربردی نبود زیرا دیگ بخار آب امکان این را نداشت تا نقطه جوش را بسیار بالا آورد.
همچنین از دیگر ایراد های دیگ بخار می توان به نیاز داشتن فشار زیاد اشاره. به همین دلیل یکی از مهم ترین مزیت هایی که بویلر های روغن داغ دارند داشتن نقطه جوش بالا است به طوری که این سیستم ها می توانند تا دمای بالای ۳۵۰ درجه ی سانتی گراد به صورت غیر مستقیم به مواد داخل دیگ حرارت انتقال بدهند.
مزایای بویلر روغن داغ
بویلر های روغن داغ نسبت به دیگر دیگ های موجود در صنعت مزایای بسیاری دارند که وجود این مزایا باعث محبوبیت این نوع از سیستم ها شده است. برخی از مزایایی که می توانیم به آن اشاره کنیم شامل موارد زیر است:
انتقال حرارت در دمای بیش از ۳۵۰ درجه ی سانتی گراد
با افزایش دما فشار زیاد نمی شود.
باعث ایجاد رسوب و ترک در محل نصبی نمی شود.
ایمنی خیلی بیشتری نسبت به دیگ های بخار آب دارد.
امکان تنظیم درجه ی حرارت وجود دارد.
دیگ دچار مشکل کلسیفیکاسیون نمیشود.
در زمستان یا تغییر شرایط آب و هوایی دچار یخ زدگی و ترک خوردگی نمی شود.
نیاز به تهویه برای روغن نیست.
امکان استفاده از چند نوع سوخت برای مشعل
کم شدن هزینه پمپاژ
استفاده کردن از فولاد های نسوز در جداکننده های مسیر های حرارتی داخل کوئل ها
نگهداری و بهره برداری آسان
بویلر روغن داغ چگونه کار می کند؟
طرز کار دیگ های روغن داغ به صورت زیر است:
۱ – ابتدا باتوجه به دمایی که نیاز داریم روغن مناسب را انتخاب می کنیم.
۲- سپس با ایجاد احتراق دمای روغن موجود درون لوله های مارپیچی افزایش پیدا می کند.
۳- گرمای مورد نظر به مقصد منتقل می شود. کارکرد این سیستم ها بدین صورت است که روغن های حرارتی درون لوله های به صورت یک حلقه گردش می کنند.
۴- در این حین نکته قابل توجه این است که تحت هیچ شرایطی گرمای موضعی ندهیم زیرا که اگر گرما به صورت یکنواخت و یکسان به لوله ها منتقل نشود؛ دمای روغن به صورت موقتی زیاد می شود.